"Jij hebt last van chronische stress"

Gepubliceerd op 22 januari 2022 om 16:44

Nieuwe kozijnen

Komende week worden bij ons nieuwe kozijnen geplaatst. Al een aantal nachten slaap ik daar echt SLECHT van. Een teken voor mij dat ik last heb van stress. Een ander signaal van stress bij mij ken ik inmiddels ook. Ik kan dan soms dagen niet naar de wc, hoewel ik wel uuuuren op die wc doorbreng. Ok, dat is een beetje overdreven, maar ik breng dan echt wel meer dan gemiddeld tijd door in het kleinste kamertje.

De stress, die ik nu ervaar met de nieuwe kozijnen, wordt veroorzaakt door wat ik me allemaal in mijn hoofd haal van wat er kan gaan gebeuren. Mijn gedachten gaan van “Zullen de maten wel kloppen?” naar “Wat moeten we allemaal doen om het goed voorbereid te hebben?” tot “Waar ga ik volgende week tijd vandaan halen om dingen voor mezelf en mijn praktijk te gaan doen?”. En alsof dat nog niet genoeg is, is mijn lieve kind dinsdag jarig EN heeft ze komende week een proefweek.  Dus daar MOET ook nog het één en ander voor geregeld worden.

Al die gedachten zijn gebaseerd op angsten die waarschijnlijk helemaal niet terecht zullen zijn. En toch zijn ze er….

 

Dat deze verschillende gedachten ronddolen in mijn hoofd heb ik heel lang niet geweten. Nu ik me daar wel bewust van ben, lukt het me om woorden te geven aan deze gedachten. Het lukt me nu zelfs om ze ook uit te spreken. Om ze niet meer voor me te houden omdat ze misschien wel niet gehoord of begrepen zullen worden. Door ze te delen met mijn naasten, hoef ik ze niet meer alleen te dragen en verdwijnen alle bezwaren als sneeuw voor de zon doordat we er concrete plannen voor maken.

“Jij hebt last van chronische stress”

Ik weet nog goed wanneer en waar deze woorden tegen mij werden gezegd. Het was 2017 en ik zat bij een psycholoog op de bank. Er was op het werk veel gaande en er werd veel van mij gevraagd. Dit maakte dat ik thuis kwam te zitten met klachten van overspannenheid. Op kosten van het werk werd ik naar deze psycholoog doorverwezen en we konden het goed met elkaar vinden (iets wat ik superbelangrijk vind als iemand me gaat helpen). Hij zag mijn mogelijkheden en besprak ook mijn wensen met mij.

Toen ik met hem over lichamelijke klachten sprak, vertelde ik over de ernstige darmklachten waar ik mee rondliep. Ik had soms veel pijn, was in het ziekenhuis geweest voor onderzoek, en weer naar huis gestuurd met “een prikkelbare darm, leer er maar mee leven”. ‘Toevallig’ bleek deze psycholoog ook gespecialiseerd in PDS (prikkelbaar darmsyndroom). Hij gaf me een vragenlijst en de conclusie was dat ik last had van chronische stress, die effect had op mijn darmen.

Wat? Huh? Ik bedoel, ik weet dat stress bestaat, maar daar heb ik toch geen last van? Laat staan chronische stress. Zeker nu ik thuis zat had ik eigenlijk niet veel meer aan mijn hoofd dan “Wat zullen we eten?” en “Wat zal ik vandaag eens gaan doen?”. Dat kon toch geen stress opleveren?

Dat dacht ik ECHT oprecht! Ik stond er nog niet voor open om aan de slag te gaan met die stressklachten. Ten minste, niet op de manier zoals hij voorstelde: iedere dag een door hem ingesproken visualisatie luisteren. Ik nam er de tijd niet voor. Ik geloofde niet dat dit zou werken.

Mijn zoektocht

Gedurende de jaren die volgden heb ik wel andere manieren gezocht om om te gaan met mijn darmproblemen. Glutenvrij eten, orthomoleculaire onderzoeken en de hieraan gekoppelde voedingssupplementen en diëten, lactosevrij eten, een paar bezoeken aan een osteopaat. Niets hielp echt. Het kostte me meer energie om alles vol te houden dan dat het me opleverde in pijnverlichting. En ik begon steeds meer te erkennen dat stress WEL een grote oorzaak was van de klachten die ik ervaarde.

Dus ik ging met mezelf aan de slag. Beetje bij beetje, stapje voor stapje begon ik te onderzoeken wat mij stress gaf en welke manier bij mij paste om hiermee om te gaan. Ik ben gaan wandelen, gaan schrijven, gaan voelen en uiteindelijk toch ook visualisaties gaan doen.

Op welke manier heeft stress effect op jouw lijf?

Ik kan me voorstellen dat jij je nog niet zo bewust bent van de gedachten die ronddolen in jouw hoofd en welk effect ze hebben op je lijf. Misschien heb je geen darmklachten, maar zit je rug continu vast of ervaar je andere onverklaarbare lichamelijke klachten waar de arts geen antwoord op heeft.

Misschien dat je al wel bezig bent met de zoektocht naar de oorzaak van je lichamelijke klachten, maar kom je eigenlijk niet echt verder. Weet dan dat ik jou verder kan helpen! En niet alleen omdat ik de zoektocht ken, ook omdat ik weet hoe dit methodisch aan te pakken en je gerichte oefeningen te laten doen waarmee je je lijf en je gedachten steeds beter leert kennen. Wat ik hierbij belangrijk vind om te zeggen is dat ik ervan uit ga dat je eerst de oorzaak van je lichamelijke klachten goed door artsen laat onderzoeken. Ik ben hier uiteraard geen vervanging voor (ik heb andere kwaliteiten).

 

Wil je weten wat ik voor jou persoonlijk kan betekenen? Neem dan even contact met me op zodat we een afspraak kunnen plannen voor een gratis kennismakingsgesprek. Gewoon tijdens een wandeling kletsen over wat er bij jou speelt en hoe ik jou daarin kan helpen. Als je daarna denkt, of liever gezegd VOELT, dat dit niet is wat jij nu nodig is, dan is dat ook helemaal prima. Ik kijk dan met liefde met je mee wie of wat jou eventueel wel zou kunnen helpen.

 

Warme groet,

Marianne van Leeuwen

06-81474370

marianne@deleeuwenkracht.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.