• Holistische coaching in de natuur
  • Voor ervaren hulpverleners
  • Hervind je kracht bij stress en overspanning

Je bent een topwerkgever als je dit leest

Als werkgever van een hulpverlenende organisatie heb je veel ballen in de lucht te houden. Die uitdaging ga je heel graag aan. Je bent niet voor niets in deze functie terecht gekomen. Je houdt er immers van om out of the box te denken en te zoeken naar oplossingen voor problemen waarvoor in eerste instantie geen oplossing lijkt te zijn.

 

Jij zet je er volledig voor in om zoveel mogelijk mensen zo goed mogelijk te helpen, om vernieuwend te blijven en om met jouw organisatie staande te blijven in een markt die continu in beweging is.

Niet iedere werknemer kan de werkdruk aan

Jouw personeel is de meest kostbare motor van je bedrijf. Jouw medewerkers zijn immers het visitekaartje van jouw organisatie; en daar ben jij je meer dan bewust van.

 

Helaas is er al jaren steeds minder (goed) personeel beschikbaar. Dit zorgt voor extra druk op de werkvloer. Zeker voor de seniors in je organisatie.

Je ziet dat de ene medewerker fluitend extra taken aanneemt, de ander moeite heeft het bij te benen en daardoor minder punctueel wordt en weer een ander lijkt zich zelfs door de dag heen te moeten slepen. Het is aan jou om dit te managen zodat je personeel niet onnodig uitvalt en jouw organisatie haar werk kan blijven doen. Een beste klus, al lukt het niet altijd om bij iedere medewerker te voorkomen dat zij in een burn-out terecht komt.

Goed nieuws: je hebt heel goede werknemers!

Jouw hulpverleners zijn een ster in wat ze doen. Vaak wisten ze als kind al dat ze de wereld mooier wilden maken, al dan niet ingegeven door een jeugd waarin zij zelf hebben ervaren dat een leven op roosjes niet vanzelfsprekend is. Het ‘zorgen voor’ zit in hun DNA. Feit is wel dat de werkdruk een struikelblok kan worden.

 

Want de keerzijde van de medaille is dat deze vrouw zichzelf ontzettend goed kan wegcijferen. Zij vindt dat ze altijd alles zelf moet kunnen dus hulp vragen is een grote uitdaging. En omdat deze vrouw haar taken zo perfect mogelijk voor elkaar wil krijgen staat ze altijd aan.

 

Je voelt al, daar komt ze vroeg of laat mee in de knoei. Zeker als de druk op het werk steeds hoger wordt.

Jij ziet gebeuren dat jouw medewerker de ontspanning, die zo hard nodig is om op een gezonde manier met stress om te kunnen gaan, niet (meer) kan vinden. Sterker nog, dat ze kampt met chronische stress waarmee ze ‘ineens’ in een overspannenheid of burn-out terecht kan komen.

Mijn missie is om deze ervaren gedreven hulpverlenende vrouwen te behoeden voor een burn out. Hoe eerder de chronische stress aangepakt wordt, hoe kleiner de kans op overspannenheid of burn-out. Met als resultaat dat de risico’s voor de draagkracht en de kwaliteit van de hulpverlening van jouw organisatie worden teruggedrongen.

Die missie komt uiteraard niet uit het niets.

Even kort over mijn eigen pad

In 2017 was ik die hulpverlener die zo hard probeerde de wereld mooier te maken, maar de werkdruk niet meer aan kon. Binnen de organisatie waar ik werkte, was het op dat moment onrustig. Ik werkte in een nieuw team met voornamelijk jonge minder ervaren collega’s en binnen de woonvorm waar ik werkte, was heel veel aan de hand (onveiligheid, ongeoorloofd gebruik van middelen enz.). Ik was diep ongelukkig in het werk en weet dit aan de omstandigheden.

Ik heb gelukkig niet gewacht met ziekmelden tot ik in een burn-out terecht kwam, maar ik was wel flink overspannen.

Toen ik thuis was komen te zitten, kwam het besef dat de werkomstandigheden slechts stressverhogend waren geweest. Het echte ‘probleem’ ik  lag in mijn eigen – niet volledig verwerkte - geschiedenis. Ik had hier wel hulp voor gekregen, maar ik was nooit tot de kern van mijn vraagstukken doorgedrongen. Met mijn hoofd kon ik alles heel goed beredeneren, de verbinding met mijn lijf was ik volledig kwijt.

 

Het roer ging om. Ik deed verschillende coachopleidingen en deed verdiepende opleidingen gericht op trauma (EFT - Emotional Freedom Technique) en stress (CSR - Chronische Stress Reversal). Hier vind je een volledig overzicht van mijn (relevante) opleidingen: Opleidingen en werkervaring.

Ook ging ik naar een hulpverlener die echt de diepte met mij in ging, waardoor ik wel de kern van mijn problemen kon aanpakken.

 

Het resultaat hiervan is dat ik nu een lopende coachpraktijk heb, bij mezelf kan signaleren wanneer ik weer even goed voor mezelf moet zorgen (door bijvoorbeeld een vrije dag te nemen) en dat dan ook doe!

Ik voel aan mijn lijf waar mijn grenzen liggen, kan hier naar luisteren en neem vanuit daar besluiten.

 

Achteraf gezien had ik graag al vóór 2017 een leidinggevende gehad die met mij in gesprek was gegaan over mij, mijn thuissituatie op dat moment en mijn verleden. Of in ieder geval een coach had gefaciliteerd die deze onderwerpen met mij zou doorgronden.

 

Dan waren de gesprekken met mijn leidinggevenden verder gekomen dan dat ik soms wat bot uit de hoek kon komen naar collega’s, dat het moeilijk was om door mijn muur heen te komen en dat mensen mij als arrogant ervaarden. Want dan had ik de kans gekregen onder die buitenste laag te kijken, was ik veel eerder tot de bron van mijn struggles gekomen en was ik wellicht nooit uit het hulpverleningsveld gestapt.

Wat ik voor jouw organisatie kan betekenen

Wanneer jij als manager van een organisatie in staat bent te signaleren welke werknemers gebukt gaan onder de gevolgen van chronische stress en je biedt hen tijdig hulp, dan voorkom je dat je werknemer zich, al dan niet volledig, ziek moet melden.

Laat mij jou en jouw werknemers hierbij helpen.

Zo ziet een traject er uit

Ieder traject start ik met een inventarisatie van de stress en veerkracht van mijn coachee (hierbij gebruik ik de instrumenten van het erkende CSR-centrum). Hiermee hebben we een duidelijk nulpunt waarmee we het resultaat van het traject aan het eind kunnen meten.

Het coachen zelf vindt buiten plaats, in de natuur. De natuur is een spiegel, geeft inspiratie en je bent buiten in beweging waardoor je minder in je hoofd zit. Het geeft je rust, ruimte en zuurstof die essentieel zijn in situaties van chronische stress.

 

Bij iemand met chronische stress is het nodig dat het autonome zenuwstelsel weer in balans komt. Dus brengen we zorgvuldig in kaart wat er allemaal op dit moment stress oplevert en welke praktische oplossingen er nodig zijn om deze stress te verminderen (zowel in bijvoorbeeld het delegeren van taken, als in het nemen van rustmomenten).

Vervolgens werken we aan de vraag achter de vraag. Daarmee ga ik eerst naar de kern, de pijn, van iemands verhaal. Wanneer ik dat niet zou doen zou ik een oplossing voor een symptoom geven in plaats van werken aan het daadwerkelijke probleem.

Vanuit de erkenning voor het verhaal, ontstaat er ruimte voor bewustwording en verandering. Hiervoor gebruik ik oefeningen die gericht zijn op:

  • het aanvoelen en stellen van grenzen
  • het maken van keuzes (die niet alleen goed zijn voor de ander maar ook goed voelen)
  • het aanvoelen en aangeven van de eigen behoeften

De ervaring leert dat deze oefeningen niet alleen rust geven maar ook daadwerkelijk een gedragsverandering tot gevolg hebben. Het lukt bijvoorbeeld om nee te zeggen, waar dat eerder ondenkbaar was, of om te kiezen voor een dagje met het gezin in plaats van alleen maar met werk bezig zijn. Zoals ik al eerder zei, deze ontspanning is broodnodig om op een gezonde manier met stress om te kunnen gaan.

Met dit als resultaat:

Op de werkvloer zal het resultaat zijn dat je medewerker een aangename collega wordt, ze prioriteiten stelt en daardoor efficiënter werkt, en is ze een voorbeeld voor de rest van het team. Haar talenten, die jij al lang hebt gezien, hebben de ruimte om zich volledig te laten zien waardoor ze een nog betere hulpverlener wordt dan ze al was.

Ze is hiertoe in staat omdat ze aan het einde van het coachtraject goed voor zichzelf zorgt, haar grenzen op een prettige manier aangeeft en weer ontspanning en rust heeft.

 

Dit alles versterkt de draagkracht en kwaliteit van je organisatie.  

Praktische informatie

Een coachtraject duurt 4 maanden.

Hierin vinden 8 afspraken plaats.

Iedere afspraak duurt 1,5 uur.

De kosten voor dit traject zijn €997,-

Wat jij nu kan doen

Signaleer jij dat een werknemer toenemend stress ervaart, of vermoed jij misschien zelfs chronische stress, neem dan – vrijblijvend – contact met mij op voor overleg. Dat kan door mij te bellen op 06-81474370 (bijvoorbeeld via onderstaande button) of stuur me een mail naar marianne@deleeuwenkracht.nl.