• Holistische coaching in de natuur
  • Voor ervaren hulpverleners
  • Hervind je kracht bij stress en overspanning

Het is heel druk op je werk

Het kan zijn dat jij onderstaande situatie letterlijk herkent. Misschien ziet het er bij jou anders uit. Dat kan. Niet iedere situatie is hetzelfde. Wat je zeker wel herkent, is dat het heel druk is op je werk. Echt heel erg druk.

Stiekem weet je dat het je eigenlijk te veel is. Je lontje wordt steeds korter, je concentratie is minder geworden en na een lange dag werken ben je ook thuis niet meer de gezelligste.

Je staart naar je laptop voor rapportage. Normaal gesproken gaat dit redelijk automatisch, maar vandaag komen de woorden niet op je scherm.

Je vingers blijven hangen.

Je hoofd raast alle kanten op.

Er is nog zo veel te doen!

Achter je oogleden prikken stiekem een paar tranen.

Op de achtergrond hoor je je collega’s in gesprek over een bewoner. Je luistert even mee en je irritatie wordt steeds groter. Jij had toch afspraken gemaakt met de bewoner en je collega? Waarom komen er dan nu ineens weer discussies over?

 

Je besluit je computerwerk even te laten voor wat het is en je in de discussie te mengen. Op een toon die je niet van jezelf kent, flap je eruit dat dat wat er is afgesproken ook gaat gebeuren.

 

Even later staat er een bewoner aan de deur van het kantoor met de vraag of je even tijd voor hem hebt. Natuurlijk heb je tijd voor hem. De bewoners gaan bij jou altijd voor!

 

Voor je het weet is je werkdag voorbij en staat die rapportage nog steeds niet in het systeem.

Je baalt als een stekker. Maar omdat je het belangrijk vindt dat je jezelf aan je eigen afspraak houdt, namelijk dat je niet meer zal overwerken, ga je toch op tijd naar huis.

Je hebt steeds minder aandacht voor je kinderen

Thuis aangekomen ligt ook daar een berg werk te wachten: kinderen ophalen, eten koken, de was moet nog opgevouwen enz. Tijdens het voorlezen van de kinderen ben je er niet met je aandacht bij. Had je toch niet die rapportage nog moeten afmaken? Hoe kan het toch dat de afspraken die jij maakt steeds weer veranderen? Zo kan je wel bezig blijven.

 

Je voelt je al maanden enorm moe en je werk is continu op de achtergrond aanwezig. Met al je energie zet je alles op alles om je werk goed te doen en je gezin draaiende te houden. Daarbij helpt het niet dat er thuis veel van je gevraagd wordt. Als je heel eerlijk bent naar jezelf komt het nog maar heel weinig voor dat je je echt helemaal kan ontspannen.

Voor je het weet zit je in een burn-out (en dat kan je voorkomen)

Als je al lange tijd op deze manier je leven leidt, zal je merken dat je je steeds minder kan concentreren, dat je regelmatig ruzie hebt, dat je minder goed slaapt, dat je lichamelijke klachten krijgt die niet goed te verklaren zijn of dat je soms zomaar in huilen uit kan barsten.

Grote kans dat al deze klachten betekenen dat je kampt met chronische stress. Het lukt je dan niet meer vaak genoeg om je te ontspannen en geen stress te ervaren. Je bent in een vicieuze cirkel terecht gekomen waar je niet zomaar zelf uit kan komen. Dit kan leiden tot burn-out.

Uiteraard kan ik jou hier heel goed bij helpen, maar dat moet wel goed voelen voor jou.

Wat ik voor jou kan betekenen

Als jij je herkent in bovenstaande omschrijving, weet je dat het tijd is om hulp in te schakelen. Iets wat je misschien niet heel makkelijk doet van nature.

Ik help jou met het (her-)vinden van je rust. De rust en ontspanning die zo hard nodig zijn om om te kunnen gaan met stress. Door coaching vanuit een holistische visie. Dit betekent dat ik ervan uit ga dat alles met elkaar in verbinding staat (het lijf, de mind en de omgeving) en dat alles effect op elkaar heeft. Tijdens het coachen is er aandacht voor gedachten, emoties, wat deze doen met het lijf, je verlangens en je wensen. Stress is een fysieke reactie op wat er binnenin je gebeurt als reactie op je omgeving.

Mijn manier van coachen is liefdevol, respectvol en soms een tikkeltje confronterend, waardoor jij bij jouw kern komt.

"Het doorvragen was soms confronterend en prikkend, maar het bracht me dan op een ander gedachtespoor, wat uiteindelijk heel positief uitpakte.

Al met al heel fijn en waardevol."

Zo ziet een traject er uit

Het coachen vindt buiten plaats, in de natuur. De natuur is een spiegel, geeft inspiratie en je bent buiten in beweging waardoor je minder in je hoofd zit. Het geeft je rust, ruimte en zuurstof die essentieel zijn in situaties van chronische stress.

 

De eerste stap bij chronische stress is in balans brengen van het autonome zenuwstelsel. Dus brengen we zorgvuldig in kaart wat er allemaal op dit moment stress oplevert en welke praktische oplossingen er nodig zijn om deze stress te verminderen (zowel in bijvoorbeeld het delegeren van taken, als in het nemen van rustmomenten).

Vervolgens werken we aan de vraag achter jouw vraag. Daarmee ga ik eerst naar de kern, de pijn, van jouw verhaal. Wanneer ik dat niet zou doen zou ik een oplossing voor een symptoom geven, in plaats van werken aan het daadwerkelijke probleem.

Vanuit de erkenning voor jouw verhaal, ontstaat er ruimte voor bewustwording en verandering. Hiervoor gebruik ik oefeningen die gericht zijn op:

  • het aanvoelen en stellen van grenzen
  • het maken van de juiste keuzes (die niet alleen goed zijn voor de ander maar ook goed voelen voor jou)
  • het aanvoelen en aangeven van de eigen behoeften

De ervaring leert dat deze oefeningen niet alleen rust geven maar ook daadwerkelijk een gedragsverandering geven. Het lukt je daarna bijvoorbeeld om nee te zeggen, waar dat eerder ondenkbaar was, of om te kiezen voor een dagje met het gezin in plaats van alleen maar met werk bezig zijn.

 

Aan het einde van het traject heb je je rust teruggevonden. Je bent uiteraard niet continu volledig ontspannen en zonder stress. We hebben stress ook nodig om de dingen te doen die moeten gebeuren. Je zal alleen eerder (h)erkennen wanneer je over je eigen grenzen heen gaat en hier ook naar handelen. Je bent je bewust van een deel van je eigen patronen en maakt andere keuzes dan je ‘vroeger’ vanuit je patroon zou hebben gedaan.

Het lukt om je om, naast de zorg voor anderen thuis en op je werk, ook voor jezelf te zorgen. Je neemt op tijd een moment voor jezelf zonder je schuldig te voelen en laadt daarmee weer op voor wat komen gaat.

Praktisch

Een coachtraject duurt ongeveer 4 maanden

Hierin vinden in ieder geval 7 afspraken plaats

Iedere afspraak duurt 1,5 uur en kost €95,- per keer

Locatie: Delftse Hout (andere locatie tegen vergoeding mogelijk)

 

Je bent niet verplicht een heel traject af te nemen.